Η ΦΩΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ,before and after.

Παιδικός σταθμός λοιπόν! Αλήθεια πως μπορεί ένας τέτοιος χώρος να δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και παράλληλα να είναι εκπαιδευτικός, παιχνιδιάρικος αλλά και να εξιτάρει και τη δημιουργικότητα των παιδιών έτσι ώστε να θέλουν να εξερευνήσουν και τον ευρύτερο κόσμο, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα;untitled shoot-11795

Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με την γιαγιά Βούλα ο παιδικός , φαινόταν έτσι:page1Υπάρχουν σίγουρα κάποιες ατέλειες, τις οποίες μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες, αλλά όταν ο χώρος νοικιάζεται και δεν είναι δικός σου-όπως στην προκειμένη περίπτωση- δεν έχεις λόγο στη διαρρύθμιση του. Μετά από πολλές συζητήσεις ξεκίνησα τον νέο σχεδιασμό του παιδικού της γιαγιάς Βούλας σύμφωνα με τον υπάρχοντα χώρο και έχοντας στο μυαλό μου ότι χρειάζεται μερικές απλές, εύκολες και οικονομικές λύσεις -χωρίς δυστυχώς να μπορούν να γίνουν μετατροπές με ψευδοροφές κλπ.- για να γίνει «δικός» της. Στόχος μου ήταν να καλυφτούν όλες οι  προσδοκίες της ανήσυχης γιαγιάς Βούλας, φτιάχνοντας ένα σχολείο με αισθητική που θα μπορεί πλέον να συνδυάζει μοντέρνες, διακριτές ενότητες και γραμμές που δεν κουράζουν και σκοπό έχουν να ενισχύουν την δημιουργικότητα των παιδιών μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον.

 Ένα από τα βασικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθεί, ήταν η επιλογή του κατάλληλου υλικού επίστρωσης του δαπέδου αφού η εικόνα του μωσαϊκού δεν ήταν ευχάριστη όχι µόνο οπτικά, αλλά ούτε και πρακτικά. Έχοντας υπόψη μερικά βασικά κριτήρια όπως η υγιεινή του δαπέδου,η σκληρότητα, η ευκολία καθαρισμού- τοποθετήσεως του δαπέδου, η οικονομία και το ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα, επιλέξαμε laminate πάτωμα σε μία διακριτική γκρι απόχρωση που έδωσε αμέσως στο χώρο χαλαρωτικό και φιλόξενο ύφος, ενώ μας άφηνε και περιθώρια να παίξουμε με το μέγεθος των επίπλων και των αξεσουάρ με τα οποία θα τον διακοσμούσαμε.12207541_914342965316226_533835460_o Αρχικά ο χώρος της εισόδου χρειαζόταν ίσως την περισσότερη βοήθεια από τους υπόλοιπους χώρους, αφού εκεί λαμβάνει χώρα το καλωσόρισμα των γονέων που αφήνουν το παιδί τους στο σχολείο. Από εδώ έλειπε η καλαισθησία και ο χώρος ήταν παραφορτωμένος, οπότε θέλοντας να του δώσω ηρεμία και  συγχρόνως να τον κάνω να αποτελεί και μέρος του συνόλου του παιδικού σταθμού το οποίο δεν γινόταν να δείχνει παράταιρο,cats1

επέλεξα ένα θερμό-ψυχρό λευκό ( Chantily Lace 0c-65) για τους τοίχους, που είναι το χρώμα της καθαριότητας και κάνει το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος. Ένας μαυροπίνακας δίνει πάντα αφάνταστη χαρά στα παιδιά και το σχήμα του εδώ, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από ένα σπιτάκι, που πλέον αποτελεί ένα ζεστό καλωσόρισμα για όλα τα παιδιά που έρχονται στη» Φωλίτσα της γιαγιάς«. Το γραφείο λιτό και οικονομικό δεν φορτώνει πια τον χώρο ο οποίος και πλαισιώθηκε από κάποια κάδρα με χειροποίητες και παιχνιδιάρικες εκτυπώσεις. untitled shoot-11752untitled shoot-11757

Η ανάποδη τοιχογραφία της γιαγιάς Βούλας είναι η αγαπημένη μου, αφού δίνει μία διασκεδαστική ματιά στο σύνολο του χώρουuntitled shoot-11754 όπως και ο κύριος με τα μαύρα που είναι ο προστάτης του σχολείου…untitled shoot-11758

Οι διακοσμητικές κουκουβάγιες είναι η αδυναμία μου και δεν γινόταν να λείπουν και από τον χώρο της εισόδου, αφού της συναντά κανείς σχεδόν σε όλους τους χώρους του παιδικού σε κουρτίνες, εκτυπώσεις και διακοσμητικά αξεσουάρ. Ένα θέμα ταιριαστό σε αγόρια και κορίτσια, άκρως χαριτωμένο και με ωραίους συμβολισμούς.

untitled shoot-11747

Ο παλιός σκοτεινός διάδρομος είναι πλέον φωτεινός και οργανωμένος με πιο παιχνιδιάρικη και ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. untitled shoot-11701-2Στην αίθουσα δραστηριοτήτων (ζωγραφική-πλαστελίνη-χειροτεχνία κλπ) τα παιδιά περνούν πολλές από τις ώρες της ημέρας τους και αυτό που ήθελε να τους προσφέρει η γιαγιά Βούλα ήταν ένας όμορφος χώρος που να μπορεί να ανανεώνεται συχνά ώστε να είναι πιο πρακτικός, χρηστικός, λειτουργικός και ταυτόχρονα ευχάριστος.

1 aithousa gwnia

Έτσι σχεδιάσαμε ειδικά έπιπλα που διευκολύνουν τις δραστηριότητες των παιδιών και παρέχουν και χώρους αποθήκευσης έτσι ώστε ο χώρος να δείχνει πιο καθαρός και τακτοποιημένος.

2A

Αυτή η πλευρά του δωματίου-κάτω από το παράθυρο -άλλαξε κατά πολύ, αφού προσθέσαμε πάγκους εργασίας και δώσαμε στυλ στο χώρο με παιχνιδιάρικα ράφια στους τοίχους καθώς και με διακοσμητικές εκτυπώσεις σε κάδρα.1aithoysa

untitled shoot-11779

1

Πλέον η κάθε αίθουσα οργανώθηκε σε γωνιές, δηλαδή ένας χώρος για δημιουργικές εικαστικές δραστηριότητες, ένας άνετος χώρος για «ανάγνωση», ένας χώρος όπου το παιδί να έχει τη δυνατότητα να απομονώνεται,untitled shoot-11785έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στις γωνιές, να εργάζονται μεμονωμένα ή σε ομάδες, να επιλέγουν τη δραστηριότητα ή τα υλικά που προτιμούν.

untitled shoot-11791

Έχοντας στο μυαλό μου ότι κάθε χώρος κάθε αίθουσας θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα σκοπό, δημιουργήσαμε και μετατρέψαμε τον χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών και της «χρήσιμης γνώσης».3AΈνας μεγάλος μαγνητικός πίνακας ήταν ιδανικός για την αίθουσα των προ νηπίων όπου γίνονται παρουσιάσεις-εκπαιδεύσεις κλπ. Απλοί πάγκοι τοποθετήθηκαν περιμετρικά στο χώρο που τον έδειξαν αμέσως μεγαλύτερο, untitled shoot-11769

page8

ενώ παράλληλα αξιοποιήσαμε κάθε επιφάνεια άδειου σημείου και τοίχου με ράφια και κουτιά όπου «στοιβάζουν» υλικά και παιχνίδια.

untitled shoot-11776

Ένας παιδικός χωρίς παιχνίδια είναι πράγμα πολύ λυπηρό αλλά ξέρεις τι είναι πιο θλιβερό; Ένας παιδικός χωρίς βιβλία. Η γωνιά της βιβλιοθήκης παίζει βασικό ρόλο στο χώρο αφού το παιδικό βιβλίο ανοίγει πολλούς νέους δρόμους, δημιουργώντας στο παιδί επιπλέον εικόνες από αυτές που προσλαμβάνει στην πραγματική ζωή.
5

6F

Όσο και να μου αρέσει η χρήση ταπετσαρίας ιδίως σε ένα χώρο όπου υπάρχουν παιδιά, εκτός του ότι κοστίζει αρκετά, θα έπρεπε να βεβαιωθώ ότι είναι φιλική προς το παιδί, γι αυτό και κατέληξα να κάνω στην αίθουσα όπου γίνεται το ομαδικό παιχνίδι-μουσική-χορός κλπ. μια εκδοχή τοιχογραφίας από βουνά, χρησιμοποιώντας γκρι χρώμα η οποία ήταν μια λύση όμορφη, εύκολη και οικονομική.untitled shoot-11802

untitled shoot-11798

untitled shoot-11797Ένας παιδικός χώρος δεν είναι πλήρης χωρίς ένα φρούριο, ουρανού ή κάποιο είδος teepee. Και αυτή τη γωνία τα παιδιά την λάτρεψαν και όχι μόνο…untitled shoot-11808

Σίγουρα το να κρατήσω την παλέτα χρωμάτων πραγματικά απλή και ουδέτερη χρησιμοποιώντας λευκό, γκρι-μπεζ και μαύρο, δεν είναι κάτι που συναντάς στους σημερινούς παιδικούς σταθμούς, όμως κατά την άποψη μου ήταν αυτό που σε αυτόν τον παιδικό έδωσε το αίσθημα της ηρεμίας και της τάξης  σε αυτό που προϋπήρχε.15

Νομίζω ότι ο χώρος πια δεν είναι χαοτικός, έγινε ξεχωριστός και αυτή η απλότητα που υπάρχει σήμερα στον χώρο, μπορεί πια να διατηρηθεί παράλληλα με τα παιχνίδια και τα βιβλία, χωρίς να τον πνίγει και να τον κάνει να δείχνει ανοργάνωτος.untitled shoot-11744

Ο παιδικός σταθμός είναι ο πρώτος χώρος, η πρώτη εικόνα της κοινωνίας που αποκτά ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.Και ίσως επειδή σε λίγο καιρό ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον περιμένει και τον μικρό μου Γιώργο με νέο πρόγραμμα, νέους κανόνες, νέους φίλους και νέες γνώσεις, ήθελα «Η Φωλίτσα της γιαγιάς» να εμπνέει τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά αισθήματα σιγουριάς, αγάπης, δημιουργικότητας και ανεξαρτησίας.

13578570_1056586944425160_1686769104_n

Υπάρχουν φορές που νομίζω ότι θα μπορούσα απλά να σχεδιάζω αποκλειστικά μόνο δωμάτια παιδιών,παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους. Ο λόγος είναι αρκετά προφανής – μπορώ να παίξω με το χρώμα και το σχέδιο, δεν ανησυχώ για τις τάσεις, διαλέγω ένα θέμα και ο πελάτης είναι έτοιμος για οτιδήποτε. Πλέον, μπορώ να πληρώνομαι με αγκαλιές και χαμόγελα, και ενώ τα χρήματα είναι υπέροχα, ξέρω ότι πραγματικά πλούσιος είναι εκείνος που τα παιδιά του τρέχουν στην αγκαλιά του…

page1Και στη » Φωλίτσα της γιαγιάς» υπάρχει η γιαγιά Βούλα,untitled shoot-11818 τα κορίτσια της και ο Μιχάλης που στο πρόσωπο τους τα παιδιά βρίσκουν την αγκαλιά ενός ανθρώπου που τα κάνει να νιώθουν εξοικειωμένα και ασφαλή.

Φωτογραφίες Photo by Gioula

 

Advertisements