Σχεδιασμός και φωτισμός κουζίνας

rZ3Dya1EiKvepsLZΗ κουζίνα είναι ένα μεγάλο θέμα και ατελείωτο…Θα ξεκινήσω πρώτα από τα βασικά σχεδιαστικά στυλ για την κουζίνα, ώστε να μπορείς να επιλέξεις ποιο ταιριάζει σε σένα και αναφέρομαι περισσότερο στην αγαπημένη μου Σοφία, που εδώ και αρκετό καιρό ψάχνεται για τη νέα της κουζίνα… Γι αυτό λοιπόν θα ξεκινήσω με την ενιαία κουζίνα με το καθιστικό, όπως στην περίπτωση της Σοφίας,δηλαδή την κουζίνα που πρέπει να ταιριάζει με το υπόλοιπο ύφος του σπιτιού. Στο σχεδιασμό ενός τέτοιου χώρου είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις «ζώνες».
Για παράδειγμα, μία νησίδα που θα χωρίζει την κουζίνα από τον υπόλοιπο χώρο και θα προσδιορίζει τις περιοχές, διατηρώντας όμως την αίσθηση του ενιαίου χώρου και που επάνω της μπορείς να προβλέψεις εστίες ή νεροχύτη. Εάν τώρα η νησίδα και η τραπεζαρία είναι σε παράλληλη διάταξη να ξέρεις πως απαραιτήτως μεταξύ τους αφήνεις 1,50μ. για να είναι αληθινά χρηστικοί οι χώροι. Επειδή εδώ η κουζίνα θα είναι κομμάτι του καθιστικού σου καλό είναι αν μπορείς να επενδύσεις σε υλικά που είναι πολυτελή όπως μάρμαρο, γρανίτη, ανοξείδωτο ατσάλι, corian. Επίσης επειδή σε αυτή την κουζίνα φαίνονται όλα…προτίμησε κλειστά ντουλάπια και πρόσθεσε διάφορα αντικείμενα του προσωπικού σου στυλ στο χώρο, έτσι ώστε να εντάξεις αρμονικά την κουζίνα στο σαλόνι-τραπεζαρία.

 Στο σχεδιασμό κουζίνας –μαγειρείο απαιτείται μεγάλος χώρος, χωριστό δωμάτιο δηλαδή,

Cocina en roble con amplios ventanales

De inspiración profesional

Cocina con encimera de la isla prolongada para servir de barra de desayunoόπου εδώ όλα βρίσκονται γύρω από σένα και καλό είναι να βάλεις σε τριγωνική διάταξη την εστία-ψυγείο-νεροχύτη. Επίσης εδώ όλοι οι τοίχοι είναι διαθέσιμοι για ντουλάπια και πάγκους και ράφια και ότι θέλεις.. γι αυτό και αυτό το στυλ αρέσει στις μεγάλες οικογένειες, αλλά και σε αυτούς που τους αρέσει η μαγειρική και φυσικά σε όλες τις μαμάδες, αλλά δυστυχώς τα σύγχρονα διαμερίσματα δεν ενδείκνυνται για τέτοιες πολυτέλειες…

De la cocina a la zona de office

Cocina alargada con pared de cristal y office bajo la ventana

Cocina con office de Deulonder

Ο σχεδιασμός κουζίναςπάσο χρησιμοποιεί συνήθως μόνο μία πλευρά του δωματίου για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, τον νεροχύτη αλλά και τον πάγκο. 

Otra toma de la cocina con islaΣυνήθως αυτό το στυλ συστήνεται εάν δεν έχεις μεγάλο χώρο Cocina con barra en la isla para desayunar y parte del suelo de baldosa hidráulicaκαι ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μία μικρή κουζίνα που με την αντικατάσταση του τραπεζιού από το πάσο ή την δημιουργία ενός μικρού «μπαρ» το οποίο συνοδεύεται από σκαμπό θα σε εξυπηρετεί στο να πάρεις πρωινό στα γρήγορα ή να πιεις έναν καφέ.

Cocina marrón hacia el ventanal

Τώρα μην ξεχνάς ότι στην κουζίνα, το φως είναι το κλειδί, που είναι ένα βασικό στοιχείο για τον καθορισμό της «αίσθησης» ενός σπιτιού. Για το λόγο αυτό:Cocina desde la barra de desayunos

 •  Χρησιμοποίησε το φυσικό φως

Ο ιδανικός φωτισμός είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού φυσικού και τεχνητού φωτός. Έτσι, αν η κουζίνα σου έχει φυσικό φως , σχεδίασε μια κατανομή που δεν παρεμποδίζει ούτε καλύπτει την κυκλοφορία του.

 • Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κουζίνα;

Σκέψου μόνο τη χρήση της αν εκεί τρως, αν περνάς  τον χρόνο σου πίνοντας τον καφέ σου, αν μαγειρεύεις πολύ… Πρέπει να υπάρχει ένα γενικό φως, αλλά επίσης ένα σημείο για κάθε δραστηριότητα και πρέπει να αποφύγεις να αφήσεις σκοτεινές περιοχές. Ένας γενικός διαχωρισμός μπορεί να γίνει μεταξύ της κουζίνας για την προετοιμασία του φαγητού και της κουζίνας που χρησιμεύει και ως τραπεζαρία. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται ανεξάρτητος φωτισμός. Θα πρέπει να είναι λειτουργικός για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού και να δημιουργεί επίσης ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα οικογενειακά γεύματα ή τις συζητήσεις με φίλους.Cocina office con barra de desayuno en la encimeracocina vista desde el office

 • Επέλεξε  την εξοικονόμηση ενέργειας με φωτιστικά

Τα φωτιστικά οροφής στην κουζίνα είναι ιδανικά για το φωτισμό των σημείων διέλευσης. Οι διάφορες ομάδες φωτιστικών για επιφάνειες εργασίας, τοίχους και σημεία διέλευσης παρέχουν τον ιδανικό συνδυασμό. Για την αποφυγή δημιουργίας σκιών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επίτοιχια φωτιστικά. Τα φωτιστικά οροφής LED εξοικονομούν ενέργεια και παρέχουν θερμό λευκό φως.
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός τους προσελκύει την προσοχή. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του λαμπτήρα.

 • Στο προσκήνιο και ο γενικός φωτισμός

Στην κουζίνα το τραπέζι ή πάσο/νησίδα παίζει σημαντικό ρόλο. Σε αυτόν το χώρο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτιστικά οροφής ή αναρτώμενα φωτιστικά. Τα δεύτερα εξασφαλίζουν το σωστό φωτισμό της επιφάνειας του τραπεζιού. Τα φωτιστικά με ρυθμιζόμενο ύψος και με δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν σε διαφορετικές ανάγκες και να δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γύρω από το τραπέζι. Η μεταγωγή και η ρύθμιση της φωτεινότητας ανεξάρτητων φωτιστικών ή ομάδων φωτιστικών ξεχωριστά επιτρέπει το φωτισμό του τραπεζιού και του γύρω χώρου με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να ταιριάζει με διαφορετικές απαιτήσεις.

 • Φώτισε κάθε ζώνη ξεχωριστά

Για την ευκολία και την εξοικονόμηση καλό είναι να συνδέσεις ένα διακόπτη  με κάθε ζώνη . Θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεις το κόστος της ενέργειας με τη χρήση μόνο το φωτισμού που χρειάζεσαι.

 • Φως κάτω από τα ντουλάπια

Η εργασία στην κουζίνα απαιτεί το σωστό φωτισμό των επιφανειών εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η αποφυγή των ενοχλητικών σκιών. Για το φωτισμό των επιφανειών εργασίας απαιτείται, συνεπώς, η χρήση φωτιστικών κάτω από τα ντουλάπια. Κατευθύνουν το φως απευθείας προς την επιφάνεια εργασίας, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών και διευκολύνουν την προετοιμασία των γευμάτων. Το φως θα πρέπει να προσφέρει επίσης καλή χρωματική απόδοση, προκειμένου να διευκολύνεται ο καθορισμός της ποιότητας του φαγητού. Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι ο ιδανικός φωτισμός για ντουλάπια και επιφάνειες εργασίας, για εντυπωσιακό τονισμό των διακοσμητικών λεπτομερειών και ατμοσφαιρικό φως. Τα συστήματα LED επίσης προσφέρουν μικρό μέγεθος, λαμπερό φως, εξαιρετική οικονομία και εκπληκτική ανθεκτικότητα.

 • Μαγείρεψε σωστά με φως

Κατά το μαγείρεμα, το να μπορείς να βλέπεις το χρώμα των τροφίμων σωστά είναι πολύ σημαντικό . Ένα LED με υψηλό CRI (δείκτης χρωματικής απόδοσης) θα  σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα χρώματα.

 •  Φως μέσα στα ντουλάπια

Φώτισε το εσωτερικό των ντουλαπιών θα δεις οτι είναι πολύ πρακτικό. Η τοποθέτηση σε εσοχή με φώτα αλογόνου που ανάβουν όταν ανοίγεις την πόρτα με ελάχιστη κατανάλωση, σου επιτρέπει να δεις τα προϊόντα από τα ράφια χωρίς στροφή σε άλλα φώτα. Ο φωτισμός των ντουλαπιών μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση σποτ από την επάνω πλευρά. Τα σποτ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εντυπωσιακών αποτελεσμάτων σε ντουλάπια με γυάλινη πρόσοψη. Στα επίτοιχα ντουλάπια ή απευθείας επάνω από τις επιφάνειες εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα χωνευτά φωτιστικά για το φωτισμό γυάλινων επιφανειών και διακοσμητικών αντικειμένων, δημιουργώντας ακόμα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ο έμμεσος φωτισμός από την επάνω πλευρά των ντουλαπιών προς την οροφή ενισχύει τη ζεστή ατμόσφαιρα της κουζίνας. Τα ομαδοποιημένα ή ανεξάρτητα ελεγχόμενα φωτιστικά για ντουλάπια, ράφια και προθήκες επίδειξης μπορούν να καλύψουν διάφορες απαιτήσεις φωτισμού και να συνδυάσουν την ευχάριστη ατμόσφαιρα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

 • Φως και στα συρτάρια

Επίσης, για τα συρτάρια υπάρχουν συστήματα φωτισμού. Είναι σταθερά στους τοίχους πίσω από το συρτάρι και ενεργοποιούνται αυτόματα από έναν αισθητήρα κίνησης.

 •  Σημεία του φωτός που διακοσμούν

Μικρές κατευθύνσεις με φώτα είναι ιδανικές για το φωτισμό στο εσωτερικό της νησίδας ή για να μαρκάρεις μικρά διακοσμητικά αντικείμενα. Έτσι, δίνεις σημασία σε ένα δωμάτιο με διακοσμητικό φωτισμό, καθώς και έχεις και πρακτική λειτουργία.

 • Τα υλικά που να αντανακλούν

Λακαρισμένα, άσπρα, γυαλί και ατσάλι είναι υλικά και φινιρίσματα που βοηθούν να κερδίσεις το φως στην κουζίνα. Το φως αναπηδά από αυτά και τα πολλαπλασιάζει.

 •  Ένα απαλό φιλτραρισμένο φως

Περιμετρικά σε μικρές υποδοχές στην οροφή, με LED, τα οποία προσφέρουν μια υποτονική και πολύ μαλακή αίσθηση, ιδανικά για να φωτίσουν το δωμάτιο έμμεσα και να δώσουν ζεστασιά με το φως του περιβάλλοντος.

Ο φωτισμός της κουζίνας πρέπει να είναι κυρίως καλαίσθητος. Ανεξάρτητα από το εάν θέλεις έμμεσο ή λειτουργικό φωτισμό ή ακόμα και φωτισμό τονισμού, οι νέες λύσεις φωτισμού που υπάρχουν σήμερα συνδυάζουν το σχεδιασμό υψηλής ποιότητας και τη λειτουργικότητα με όλα τα οφέλη των πρωτοποριακών φωτιστικών LED: άμεσο και έμμεσο φωτισμό, θερμό, λαμπερό φως και οικονομικό, ανθεκτικό φως.

via http://www.elmueble.com/, http://www.osram.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s