Σκιά και δροσιά το καλοκαίρι!

Αυτό το post είναι αφιερωμένο σε μία καλή μου φίλη την Λιάνα και σε σένα που σίγουρα έχεις ήδη επιλέξει μια αγαπημένη γωνία στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου, όπου περνάς τις περισσότερες ώρες σου, αφού τα τραπεζάκια και οι καρέκλες έχουν βγει έξω από την Άνοιξη και δεν υπάρχει πιο όμορφη απόλαυση από τον πρωινό σου καφέ κάτω από το ζεστό ήλιο. Η Λιάνα λοιπόν μου ζήτησε να της προτείνω κάποια δέντρα που θα μειώσουν την επίδραση του ήλιου στον υπαίθριο χώρο της. Τα δέντρα που θα δεις σήμερα θα δώσουν φυσική σκιά και θα προσφέρουν τη δροσιά τους στον κήπο σου, αν επιλέξεις δέντρα αειθαλή ή φυλλοβόλα που έχουν πλούσιο, πυκνό και πλατύ φύλλωμα. Ιδανικά δέντρα για σκιά είναι αυτά που έχουν πλάγια ανάπτυξη και όχι κάθετη, καθώς δημιουργούν φυσική ομπρέλα. Επίσης, τα φύλλα θα πρέπει να είναι πλατιά και πυκνά, γιατί με αυτό τον τρόπο, εκτός από σκιά, πετυχαίνεις και συγκράτηση της θερμότητας των ακτίνων του ήλιου δηλαδή έχεις δροσιά, αλλά και κατακράτηση της σκόνης, βελτίωση του αέρα και «απορρόφηση» της ηχορύπανσης.

Θα ξεκινήσω με ένα δέντρο ανθοφορίας, που συχνά ωθεί τους ανθρώπους να λένε, «Κοιτάξτε αυτά τα όμορφα άνθη!» Ίσως έχεις δει μυρτιές σε μια ποικιλία χρωμάτων, όπως ροζ, κόκκινο και λευκό. Η μυρτιά είναι ένα αειθαλές φυτό αρκετά αρωματικό,φρέσκο και όμορφο. Έχει αρκετά πυκνό αρωματικό πράσινο φύλλωμα που λάμπει. Δημιουργεί λευκά άνθη αρωματικά στα μέσα Μαϊου εώς και τα τέλη του καλοκαιριού. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αν και καλό είναι το καλοκαίρι με τον καύσωνα να κάνουμε καθημερινό πότισμα. Αντέχει τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και είναι σχετικά ανθεκτική στον παγετό αλλά κάτω από τους -5 βαθμούς μπορεί να παγώσει.

Fast-growing red rocked Crape Myrtle

                                                      1.via Wayside Gardens, 2.via Columbia County Magazine

Fast-growing Crape Myrtle with white blooms

Η ιτιά αναπτύσσεται γρήγορα και σίγουρα εντυπωσιάζει με το ύψος της που φτάνει τα 10-15 m. Δεν είναι ιδανική για μικρούς εξωτερικούς χώρους. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και Ιδανική τοποθεσία για την εγκατάστασή της αποτελούν μέρη τα οποία έχουν άφθονο νερό. Είναι γνωστή για το χαρακτηριστικό κρεμοκλαδές της φύλλωμα καθώς και για τη ζωηρή και πυκνή της βλάστηση. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως είναι πολύ ευπαθής στην ξηρασία.

Weeping willow beside an outdoor patio

via Idha Lindhag, fromA + B KASHA Designs

Weeping willow over an outdoor dining area

Άλλο ένα δέντρο που προτείνω είναι η Μελία, διότι δημιουργεί καλή σκίαση και αναπτύσσεται γρήγορα, ειδικά όταν ποτίζεται το καλοκαίρι. Φυλλοβόλο δένδρο με ύψος 15m και διάμετρο 8-10m θέλει προσοχή όμως στο κρύο και τους δυνατούς ανέμους.

Fraxinus excelsior ‘Nana’ (boles) houdt van voedzame, vochtige grond. F. ornus ‘Mecsek’ draagt witte bloempluimen. Geveerd blad.

via pinterest

Ας δούμε και το Σφένδαμο ένα φυλλοβόλο δένδρο με ύψος που φτάνει 6 έως 12μ. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και σε ηλιόλουστες θέσεις. Ο Σφένδαμος είναι πολύ ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους. Για να επιτύχεις εντυπωσιακή ανάπτυξη πρέπει κατά την περίοδο του καλοκαιριού να του παρέχεις καλό πότισμα και λίπασμα.

Acer negundo 'Auratum'    Vederesdoorn    5 - 7m

via pinterest

Άλλο ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 15-20 m και τα φύλλα της είναι σύνθετα και πτεροειδή, χρώματος πράσινου σκούρου και μοιάζουν πολύ με αυτά της ακακίας είναι η Σοφόρα που ανθίζει στο τέλος του καλοκαιριού. Προτιμά εδάφη βαθιά ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενα για την άριστη ανάπτυξη της. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ απαιτεί τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι.

via pinterest

Ένα από τα πιο γνωστά δέντρα σκιάς είναι η μουριά. Φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που μπορεί να φτάσει έως τα 15 m σε άριστες συνθήκες ανάπτυξης. Τα φύλλα της είναι πλατιά, μεγάλα, γυαλιστερά και έντονου πράσινου χρωματισμού. Μπορεί να ανεχτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και πολύ υψηλές αρκεί να ποτίζεται τακτικά.

via http://www.greekarchitects.gr/

Αν και αναρριχώμενο ημιαειθαλές με μοβ, κόκκινες, άσπρες, τώρα τελευταία και πορτοκαλί αλλά και δίχρωμες. . . δεν γίνεται να μην σου προτείνω τις πανέμορφες μπουκαμβίλιες που θα δώσουν χρώμα σε κάθε γωνιά του σπιτιού σου και κυρίως αν ο κήπος σου είναι μικρός θα του δώσουν ομορφιά και δροσιά. Οι μπουκαμβίλιες δεν αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τον αέρα.  Φρόντισε λοιπόν να την φυτέψεις κοντά σε έναν τοίχο, πάνω σε μία πέργκολα, ή σε ένα προστατευμένο από τον αέρα σημείο του κήπου σου και να την στηρίξεις καλά.

via http://www.kipologio.gr/

Μερικά ακόμη κατάλληλα αναρριχώμενα για πέργκολες που μπορούν να σου προσφέρουν τη σκιά και δροσιά τους και μου αρέσουν είναι το Αγιόκλημα με πολύ όμορφα άσπρο-κίτρινα άνθη
η Μπιιγκόνια μεγανθής κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
η γλυτσίνια που είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό από την Άπω Ανατολή που χαρακτηρίζεται για τη γρήγορη ανάπτυξη του καθώς και για τα εντυπωσιακά άνθη μώβ χρώματος, σπανιότερα λευκού και ροζ, τα οποία εμφανίζονται την άνοιξη σε κρεμάμενες ταξιανθίες. Μπορεί να φτάσει από τα 5- 15 μέτρα ύψος και φέρει πράσινα φύλλα από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι ενώ το φθινόπωρο κιτρινίζουν.

via http://photoioannina.blogspot.gr/

Ο κισσός μου αρέσει πολύ και είναι ένα φυτό αειθαλές το οποίο φτάνει σε αρκετά μεγάλο ύψος και έχει δερματώδη φύλλα. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη με την προυπόθεση να υπάρχει συχνή άρδευση. Σαν φυτό είναι ιδιαίτερα σκληρό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ψυχρούς ανέμους.

via https://bouquetcomposition.wordpress.com/

Καλό είναι να επιλέξεις τα κατάλληλα δέντρα και φυτά για τον κήπο σου ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σου και σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές σου επιθυμίες και το δικό σου γούστο. Μην ξεχνάς πως όταν επιλέγεις δέντρα  θα πρέπει να υπάρχουν τόσο φυλλοβόλα όσο και αειθαλή εφόσον το επιτρέπει ο χώρος και η καλύτερη αναλογία μεταξύ φυλλοβόλων και αειθαλών είναι 2-1 . Έτσι, θα πετύχεις καλύτερη σκίαση το καλοκαίρι, αλλά και επαρκές ηλιακό φως τους χειμερινούς μήνες. Καλή σου μέρα!

,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s